Grønnstilk

Kosetur til Hovden

av Rune Skåland

Etter en lang og hektisk vår tenkte jeg at nå burde vi kanskje finne på noe sammen med våre bedre halvdeler, så jeg spurte Leif, Tom A., og Geir Andre om vi skulle ta en helg oppe på Hovden. Jeg hadde fått låne en leilighet av vår sponsor Scott Nilsen som eier Hovdehytta midt i Hovden sentrum.

Det var bare positive tilbakemeldinger på forslaget og helgen 17-19 juni reiste vi opp. På vei opp fortalte Leif at han regnet med at han visste om 90% av hekkingen av store rovfugl i Aust-Agder. Denne innformasjonen har han og de relativt få andre som er innteresserte i rovfugler samlet opp gjenneom ett utall turer opp i Setesdalen hvert år. Jeg for min del var den eneste som ikke syntes det var allverdens å se ett rede, eller om vi var heldige å få se en unge til disse fuglene som vi måtte ha teleskop for å se. Jeg var mye mer innteressert i å få se Dvergloen som av og til holder til i toppen av Byglandsfjord.

Jeg hadde innhentet opplysninger fra Setesdals egen fuglemann Kjell A. Johanson. Han viste stor velvilje da jeg spurte om han hadde noen tips om hva jeg kunne se av spennende ting langs vår vei opp til Hovden. Etter en hyggelig samtale fikk jeg både en skriftelig beskrivelse og kart tilsendt i posten. Det kaller jeg service. Han foreslo å se etter Dvergloen, Jordugla, Gulerla, Blåstrupa og Dobbeltbekkasinen.

Vi gutta var spente på hvordan damene skulle passe sammen, de hadde jo ikke treftes før, men det var ikke noe å bekymre seg for. Praten gikk livlig fra første rast og det endte med mobbing når vi dro frem ett virvar av utstyr for å få øye på en fugl langt oppi en fjellside. Vi kom opp ganske sent og fikk i oss litt mat før vi satte oss med noe godt og drikke og lot praten gå. De mest utholdene satt til kl 5 før vi gikk i køya. De aller tidligste var oppe igjen kl 7 og tok en kjapp tur opp i våtmarksområdet som ligger en km på oversiden av sentrum, der fikk de se to Traner, Gulerler i fleng og noen Enkeltbekkasiner. Frokosten ble ordnet og kl 9 hadde vi frokost alle sammen.

Vi gutta tok så en tur rundt forbi på diverse hekkelokaliteter som Leif ikke hadde fått kontrolert i år. Det er ikke alltid det er lett å se om det er fugl på redet, men vi fikk se noen Tårnfalker og ett nytt Fjellvåkrede på turen. Vi så også en Dvergfalk og lette i de kråkeredene vi fant for å se om Dvergfalken hekket i noen av disse. Vi var ikke heldige og fant ingen hekking. Vi fant derimot redet etter trost og Løvsanger. Så noe fikk vi bilde av. På ettermiddagen tok Leif og jeg en tur opp i våtmarksområdet ved Lundane. Gul- / Såerle Der fikk jeg gode bilder av Gulerle, Blåstrupe, Dobbeltbekkasin og Grønnstilk.

Jeg er i utgangspunktet ikke en krysser, men jeg prøver å få bilde av flest mulig forskjellige fugl. Jeg fikk bilde av fem nye arter på turen, og så tre nye arter for min del. Jeg hadde håp om å få se Svømmesnipe som har hekket i det området, men vi så ikke noe til den. Leif og jeg prøvde også å få noen bilder av Blåstrupa, men den er ikke god å få tatt bilde av, der den piler gjennom busker og kratt. Jeg foreslo og prøve og spille lyden for å lokke den til oss i stedet og løp opp i bilen for å hente spilleren. Blåstrupe hann Da jeg kom ned og begynnte å spille, var det ikke lenge før den hoppet rundt på greinene i fin positur for bilder.

Nå var klokka blitt mye og vi måtte tilbake til leiligheten og begynne på middagen. I mellomtiden hadde damene shoppet i den ene butikken som var der og vært på kafe. Vi hadde med biff og lagde fløtegratinerte poteter med grønnsaker og en god peppersaus til. Vi ble alle gode og mette og satte oss ned med noe godt og drikke etter en lang dag i fjellet. Historiene kom på rekke og rad og jeg har ikke hatt det så gøy på lenge. Damene hadde selvfølgelig overtaket på oss og rottet seg sammen og røpte detaljer som vi gutta trodde vi kunne ha for oss selv. Vi tok en tur på den lokale puben og koste oss til stedet stengte, og vi ruslet opp på leiligheten igjen. Der ble vi sittende og prate til langt på natt igjen.

Da vi omsider våknet på søndagen tok Geir Andre, Tom Anders og jeg en siste tur opp til Lundane for å se om vi kunne se noe nytt. Det gjorde vi ikke, men det er et veldig spennende område å gå i, man vet aldri hva som kan fly opp rett foran beina på deg.

Enkeltbekkasin

Når vi kom ned var alt ferdig pakket og det var bare å ta turen hjem. Når vi var kommet til grensa mellom Birkenes og Froland tok jeg en avstikker for å se etter dvergloen som jeg ikke hadde fått sett på turen enda, og bare 200 m fra hovedveien på en lokalitet Kjell hadde krysset av på kartet var dverloen m. unge. Dverglo Jeg tok noen bilder og satte kursen hjem med mange fine opplevelser i bagasjen.

Jeg vil også takke alle for en fin tur som jeg håper vi kan ta igjen neste år. En stor takk til våre nydelige koner og kjærester som har så god tålmodighet gjennom året med all reisinga vår.