DAGSTUR TIL JOMFRULAND SØNDAG 29. SEPTEMBER 2013

NOF avd. Aust-Agder hadde invitert også NOF Kragerø til å bli med på dagstur til Jomfruland. Turen kolliderte med skolens høstferie, slik at mange var bortreist på familietur, og totalt deltok 5 personer. NOF Kragerø har åpnet for at medlemmer fra Aust-Agder kan delta på deres utflukter, et samarbeid vi setter pris på og er glade for å kunne bidra til.

Taxibåten skysset oss ut fra Kragerø kl 08.30, og vi ankom nordenden av øya, like ved fuglestasjonen, i lett regnvær. Ringmerkingsansvarlige denne helgen, Hans Inge Nicolaysen. opplyste at de på grunn av vind og fuktighet hadde måttet stoppe merkingen denne morgenen, da fuglekongene, som var i flertall disse dagene, ikke ville tåle oppholdet i nettene pga vind og fuktighet. Vi må jo bare konstatere at det er godt hensynet til fuglene går foran andre interesser. Heldigvis blåste regnværet bort etter kort tid, og dagen fortsatte med et strålende solskinn.

På Kråka (nordenden) var det mye vadefugl å se. Både lappspover, tundraloer, myrsniper, sandlo og steinvender holdt seg på spissen. I tillegg hadde vi teist, sjøorrer, forskjellige ender og selvfølgelig storskarv og de vanligste måkeartene. Etter litt leting fant vi også lappspurven blant sivspurvene, og til slutt endte vi med å ta turens første rast. Det var enighet om at en fugletur skulle skje i langsom kino, og to timer bare på Kråka var en god rekord. Turen gikk videre delvis på utsiden av øya, gjennom eikeskogen, ut igjen og på slutten på landsiden. Kl. 15.00 ble vi hentet av taxibåten på Aasvikbrygga, øyas sørligste fergeleie. Vi hadde i utgangspunktet tenkt oss også på sørsiden av Aasvik pga jakten etter dykkere, men tiden strakk ikke til. Heldigvis hadde vi funnet to horndykkere i «Renna» (sjøen på innsiden av Jomfruland) mellom øyas to fergeleier, og da var vi fornøyde likevel. Totalt ble det ca. 50 arter, men ikke en eneste rovfugl.

Jomfruland er en spennende øy å kikke etter fugl på. Fuglestasjonen har registrert totalt 319 arter gjennom årene, hvorav 221 hittil i 2013. Vi gleder oss allerede til neste besøk på øya.

Inger Berggren


Foto: Inger Berggren

Grønnsisik på Jomfruland
Foto: Tom Anders Johannesen
Grønnsisik på Jomfruland

Kortnebbgås i Tårnbukta
Foto: Tore Gryting Andersen
Kortnebbgås i Tårnbukta

Lappspove
Foto: Tom Anders Johannesen
Lappspove på Kråka

Lappspover
Foto: Kjell Klungland Lappspover på Kråka

Lappspurv
Lappspurv på Kråka
Foto: Tore Gryting Andersen

Lunsj
Lunsj på Kråka
Foto: Kjell Klungland

Ser etter rovfugl
Tom ser etter rovfugl
Foto: Kjell Klungland

Bjørkefink
Bjørkefink
Foto: Tore Gryting Andersen

Brushane
Brushane
Foto: Tore Gryting Andersen

Steinvender
Steinvender
Foto: Kjell Klungland