ROVFUGLSAFARI PÅ LØDDESØL

Tekst: Inger Berggren

Fremmøte kl 17 ved fotballbanen på Løddesøl. Fire regndråper. Geir rakk bare så vidt å kommentere at vi neppe kom til å se noe pga været - før første tårnfalk passerte like ved. Og så: To rovfugler til - rett over oss - en liten (spurvehauk) som jaget en mye større. En musvåk? En fantastisk opptreden, den aggressive lille mot den svevende store - samtidig med at vi sto på hodet i bagasjerommene for å finne frem skop og fotoapparat. Rune fikk frem langlinsen og kunne dokumentere at det var en myrhauk som ble "gjeinet". Dette tok jo helt av før vi hadde begynt! Så en annen diger svevefugl i øst - som landet elegant i toppen av en gran. Der satt i hvert fall musvåken.

Alle unntatt fotografen
Kl 17.10 var vi totalt 5 deltagere: Rune Skåland, Geir Andre Homme, Eveliina Nikula, Kurt Johan Dalen(Foto) og Inger Berggren.

Fullt utstyrt tok vi bena fatt forbi skogholtet og nedover jordene. Flere sanglerker fløy omkring, og flokkevis med bokfinker var i lufta. Jordene var nylig slått, og rundballene lå klare til emballering. Været ble bedre og bedre, og rovfuglene var sultne. Vi var ikke kommet langt før Rune pekte og sa: Myrhauk hann!! Og så: Og en hunn! De jaktet uanfektet av oss, og vi rigget oss til med "kontor/servering" fra en høyballe og teleskopene rundt. Lenge kunne vi følge med myrhaukene på jakt, totalt tre fugler, hvorav to var hunnfarvet, men de mørke vingeflekkene avslørte at de var ungfugler. Hannfuglens vingespisser avslørte at heller ikke han var utfarvet, trolig en 2K. Det var fantastisk å følge disse flotte haukene i svev bare en halvmeter over bakken. Innimellom rastet de, enten på bakken eller på en gren lavt nede i skogholtet. Vi husket at Tom Anders Johannessen hadde fotografert en steppehauk på samme plassen om våren for to år siden, men konklusjonen i dag var at alle tre var myrhauker.

Myrhauk ungfugl

Myrhauk hann
Foto: Rune Skåland

Mens vi fulgte myrhaukene, passerte både vandrefalk, tårnfalk og dvergfalk over oss. Også spurvehauken var på jakt etter småfuglene og voktet banen fra kvisthaugen mot elva.

Totalt observerte vi minst 15 rovfugler på de snaue to timene "safarien" varte. Ikke tok det slutt, heller, idet vi på vei hjem hadde enda en dvergfalk over veien flere hundre meter fra "rovfuglplassen" vår.

Ikke vanskelig å være "faulegal" med en slik ettermiddag.