Såda, NOF Arendal og omegns nye klubbhus!

tekst av Rune Skåland

Såda er et "bunkersliknende" bygg (type betongkloss) som ble bygget under krigen for å huse radarstasjon. Arendal kommune tilbød i fjor NOF Arendal og omegn lokallag å overta bruken av Såda, som klubbhus, mot at det ble satt i stand. Betingelsene innebar et leieforhold (kr. 12.000,- i året), der alle utgifter og dugnadsarbeid kan trekkes fra på leia. Da saken ble behandlet i lokallaget ble det et knapt flertall (1 stemmes overvekt..). Skeptikerne lurte nok på om vi ville få nok personer med på dugnaden. Etter mange års forfall var tilstanden på lokalet nemlig ganske begredelig.

Restaureringa av Såda

Dugnaden begynte lørdag 15. mai 2004. Vi har i skrivende stund holdt på i snart ett år med lørdagsjobbing, og per april 2005 går det heldigvis mot slutten. Vi begynte utvendig med å skrape av den løse malingen, for deretter å male. Etter det gikk vi i gang med å rive ut alt som var innvendig av treverk. Det var ingen koselig affære, da vi fant to stokkmaurtuer i det råtne treverket. Rivingen var ingen fornøyelse for de som ikke liker maur. Støvete var det også. Vi fikk tak i en ståldør som vi kunne sette inn i stedet for den gamle og dårlige døra. Vi fikk også kjøpt vinduer som ble satt inn i fronten (mot sørøst), noe som gjorde bygget nærmest pent (?!) å se på.....

Nå var turen kommet til vestveggen, hvor Tom Anders foreslo at vi skulle sette inn et panoramavindu. Dette viste seg å bli en større utfordring enn vi hadde trodd på forhånd. Verken skjæring fra begge sider med en stor vinkelsliper + meisling eller boring tett i tett hjalp noe særlig på den 46 cm tykke veggen. Bekjente som kunne skjære tykk betong ble budsendt, men de måtte gi opp da utstyret gikk i stykker. Dermed var det duket for dynamitt! Allerede i første ladningen fikk vi ut en fjerdedel av hullet, og etter nok et par ladninger var hullet stort nok. Resten av bygningen fikk ikke så mye som en skramme.

Nå hadde vi fått testet hvor solid bygget var, og vi kunne begynne på det innvendige arbeidet. Vi foret ut tak og vegger, isolerte og la panel i tak og på vegger. Nytt bjelkelag og gulv ble lagt i ett rom. Nå er midtrommet (gangen) nesten ferdig, og den vil bli ferdigstilt så snart det er penger til det.

Vi har vært utrolig heldige som har fått sponset mye materialer og utstyr (se takksigelser under). Uten slik god hjelp hadde det ikke blitt noe klubbhus på Såda! Vi har også vært heldige og fått tak i inventar som skulle kastes eller gis bort. Bl.a. har vi på denne måten fått alt vi trenger av border og stoler. Vi håper nå at Såda kan bli den møteplassen vi har drømt om. Byggeperioden har vist at det kan være bruk for en plass der forbipasserende kan spørre og grave - kanskje har de sett noen rare fugler på brettet eller på turen de akkurat har hatt i rullesteinene på utsiden av Tromøya. Vi håper også på å få lagt mange av aktivitetene i klubben ut til Såda og området rundt. Dette kan bety et løft for rekruttering, sosiale aktiviteter m.m. Vi har også hatt ringmerking på Såda, og håper dette kan gjentas.

Dugnadsgjengen:

Følgende personer fra NOF Arendal og Omegn lokallag har vært med på dugnadsjobbing:
Rune Skåland, Tom Anders Johannesen, Geir Andre Homme, Tom Larsen, Emily Johannesen, Sam Atle Samuelsen, Arne David Pedersen, Leif Gunleifsen, Tollef Helleren, Øystein Eriksen, Dagfinn Dahl, Bjørn Jensen og Hans Stulen.

Tusen takk til våre leverandører!:

NOF Arendal og Omegn lokallag takker følgende som har bidratt med utstyr til klubblokalet:
Nedig elektrikerforretning (elektrisk anlegg), Kjøkkenspesialisten (kjøkken), Reidar Christensen (maling), Gustav Pedersen v/ Dag Terjesen (Kaffetrakter), Scott Nilsen (materialer), Agder Energi (stoler og bord), Skåland Bygg (materialer), Karl O. Larsen (glassplater), Oddvar Vik (materialer) og Trygve Bergtun (takrenner).

**

Fra styret

Styret i NOF avd. Aust-Agder sender en stor takk til dugnadsgjengen med Rune Skåland og Tom Anders Johannessen i spissen. Takk for glimrende innsats! Vi håper og tror at klubblokalet kan stimulere til mye fin aktivitet og økt oppslutning om fuglevern og fuglekikking i Arendal og omegn og Aust-Agder for øvrig. Vi er spent på den videre aktiviteten der ute, og ønsker å bidra til å gjøre prosjektet best mulig. Vi takker også Rune Skåland for å ha sammenstilt informasjonen over.

Såda

Litt av utsikten fra Såda
Utsikt fra Såda

Dugnadsfolket ..

Rune Skåland (foto Arne Heggland)
Rune Skåland

Kaffipause: vi ser Geir Andre, Tom Anders, Dagfinn og ukjent (foto Arne Heggland)
Kaffipause

Vet du ikke hvor Såda er? Klikk her for veibeskrivelse.