Svaler i sivet?

Av Inger Berggren Inger Berggren

Rune Skåland og Tollef Helleren hadde fått høre om et sted svalene gikk ned for natten, og bakset seg i vei i sivet for å hukke tak i gjengen når roen skulle senke seg over dem. Rune med diger samekniv hugget seg frem så det ble en pen gate i sivet akkurat passe til Tollefs nett. Meter etter meter innover langs bekken, og Tollef kom etter med stenger og barduner.

Rune med machete

Tollef og Rune

Med to spillere (med bl.a. noen sangere) plassert litt fra hverandre ved nettet var alt klart, og vi kunne innta nærmeste fjellknaus i kveldssola. Under den type aktiviteter er det alltid én som skal ha seg en røyk, alltid noen som vil drikke kaffe, alltid noen som vil ha litt sjokolade!

Svalene fløy over oss og kvitret, både låvesvaler, taksvaler og sandsvaler. Den siste ga et etterlengtet årskryss til undertegnede. I det fjerne fløy en mengde gråhegrer, og stemningen var god.

Etter 20 minutter ble det liv i nettet, og ringmerkerne ville sjekke. 3 sprellende småtasser - men svaler? Neida. Her er bilde av de tre - så kan dere jo prøve dere før fasiten kommer nederst på siden.
Med disse småtassene i posene ble det ringer på og registrering til Stavanger Museum.

Mer kaffe, sjokolade og røyk. Kvelden led på, og svalene hadde - forsvunnet???
Mild luft og levende optimisme - og - der! Plutselig yrte det med kvitrende svaler over hodet på oss igjen. De fløy rundt - neeiii - feil side av bekken, men så jooooo - neeiii, men de har jo ikke gått ned enda! Mer optimisme. Og så - plutselig forsvant hele flokken ned i sivet!!!

10m fra nettet, og det ble helt stille. Bare én liten pipp fløy rett på, og det var en av våre nye bekjente, med fersk ring rundt det ene benet. Lille gransangeren, som fikk slippe fri med en gang, og bittelittegranne betuttet pakket vi nettet sammen og sa god natt til gjengen som hadde gått til ro bare noen meter fra bekkeleiet med alle bardunene og stengene.

Så får vi se, da om noen får gjenfunn på våre tre venner, sivspurven, sivsangeren og gransangeren. Og kanskje svalene kan merkes en annen kveld? - eller et annet år?


fasit:
To første fuglebilder er gransanger
så kommer sivspurv
og sivsanger.