Uglemerking

Av Rune Skåland

Tirsdag 3 mai fikk jeg og en nabo med våre unger, lov til å være med Leif Gunleifsen og Geir Andre Homme å merke Kattugler.

Vi så etter kassene til Geir som han hadde vært ute og skjekket med gjevne mellomrom og som i år hadde gitt full uttelling med fugl i 7 kasser.

Kassene var satt opp fra Molandsvann-Voie-Råna-Eydehavn og Tromøya. Vi begynte ved Molandsvann der vi bare skulle merke den voksne hunnen siden ungene der var for små enda. Vi fortsatte til Voie, men der var kassa tom, mest sannsynlig røvet av en mår. Ved Råna fikk vi ikke merket den voksne hunnen, men vi fikk merket fem små nøster i stedet, som ungene syntes var helt topp. Under merkingen fikk vi leksjoner av ringmerkeren Leif som fortalte om vekter i forhold til kondisjon og viste oss foskjellige ting med ugla vi ikke visste fra før. At ungene kunne få holde de små nøstene, det var verdt all gåinga for de små.

Neste kasse var ungene for små igjen,så vi fikk nøye oss med å merke hunnen. Hun måtte vi fange i en håv som vi holdt utenfor hullet. Så banket og skrapte vi på kassa til den krøp ut i håven. Denne gangen var det vi voksne som fikk lov til å holde denne vakre fuglen som vi skjelden får se på så kort hold. At den har lange klør fikk jeg også kjenne, da den prøvde å komme seg unna. Når hunnen var ferdig merket, la vi henne tilbake i kassa så den kunne varme ungene sine igjen.


Alle samlet rundt merkerenDet er godt vi stammer fra apeneDette var gøy for de voksne ogsåKristoffer er ikke lite stoltLeir lærer de minste hvordan man holder en kattugleungeLeif merker en unge

Dette var første gangen vi har vært med på ringmerking, men det blir garantert ikke den siste. Takk til Leif og Geir for at vi fikk være med, og dette er slik vi vil klubben skal fungere med spennende ting som store og små kan være med på.