Rune Skåland med vannrikser

Vannrikser på Gjervoldsøy

av Rune Skåland

Jeg var så heldig å komme i kontakt med Svein Rislaa en dag da jeg og Tollef ville prøve å fange noen Vannrikser. Vi var ikke helt heldige og ringte Svein for å spørre om råd. Han sa da at han satt å så på 5 rikser på en gang, og vi som bare hadde fått skimten av ett par.

Dagen etter fant jeg ut at jeg ville ofre en fridag som var tenkt som en jaktdag til å dra hen til Svein for å se på riksene hans. Jeg fant greit fram og han kom akkurat tilbake etter en runde der han tok inn alle rusene unntatt en. Den stod sånn at vi kunne se den fra bilen og vi ble først stående å prate litt på utsiden av bilen mens vi fulgte med i gangene han hadde lagd i sivet. Det tok ikke lenge før det pilte en rikse over gangen og jeg hoppa til, "der er den".

Det gjorde ikke Svein: han sa bare at vi måtte sette oss inn i bilen og plasserte meg på goplassen bak kikkerten. Da tok det ikke lenge før det kom enda flere og nå gikk de å nippet i maten som Svein hadde lagt ut. Jeg ble bare sittende og måpe. Tror det var fremme fem på en gang mens vi satt der.
Etter å ha sett etter om det var noen uten ring, var det en som stod rett utenfor rusa og bare ventet på å bli jaget inn, men den hadde ring, så vi ventet for å se om de rette kom. Det gjorde de ikke, så Svein lurte på om jeg ville se en på nært hold. Og det er jo klart jeg ville! Vi ventet bare til en var utenfor rusa, så la Svein på sprang. "Nå gikk den inn, nei der kom den ut igjen, nei nå gikk den inn igjen". Jeg satt og ropte i bilen og prøvde å følge med i kikkerten. Jeg løp etter kameraet og Svein kom tilbake med to rikser. Jeg fikk knipset ett par bilder og klarte ikke vente med å prøve dette selv.

Jeg kjørte hjem og hentet ljåen, inn på butikken og kjøpte alt jeg kunne tenke de kunne ete og så videre ut på Gjervoldsøya. Jeg fikk lagt flatt to ganger som var ca. en halv meter brede og begge endte i vannet/bekken. Der la jeg ut brød, mais, fiskepudding, ansjos i olivenolje og havregryn. Da var det bare å vente. Jeg tok turen ut i pausen på jobb og jeg satt i en halvtime så plutselig så jeg ett hode som nippet til seg fiskepudding.

Det var alt jeg rakk å se til den, men jeg var ute i pausen i dag også og da fikk jeg se den to ganger. Det kan se ut som den er glad i fiskepudding for det er bare det jeg har sett den spise til nå. Så nå er det bare å prøve der du vet det er rikse. Så er det nok ikke lenge til du har den festet til filmen!

En vannrikse i handa er bedre enn 10 i sivet