Fottur til Vardehytta

av Rune Skåland

Klokka 09.15 var alle som ville være med på fottur til koia vår på Fotvardsheia, klare ved Lauvåsen naturreservat. Vi var cirka 25 personer med stort og smått.

Med stekende sol på vei opp traktorveien ,ble det ganske så hett og flere måtte stoppe og lette litt på antrekket. At turen startet såpass tidlig er vel greit så lenge det er ett stykke å gå og rasten ved koia kan vare en stund.

Alle kom greit fram til koia og kunne kose seg med nista
Alle kom greit fram til koia og kunne kose seg med nista.

Vel oppe på heia hadde det blitt sett en fin og stor tiur og hørt en spette nede i lia. Videre inn over heia var det trepiplerka som dominerte og det ble kanskje observert en rødstjert, noe som ikke er umulig siden den normalt hekker i en av kassene mine der oppe.
Når vi kom fram til koia var det godt å få seg noe kaldt å drikke, og nistene ble hentet fram fra sekken. Med cirka halvparten utenfor fugleklubben ble det vist og forklart om hva som var sett og hva som finnes der oppe, men det var mange ukjente fuglenavn for de fleste, så der har vi en jobb og gjøre.

To medbrakte engangsgriller satte fart på pølsene og til dessert ble det servert bananasplit med melkesjokolade innpakket i folie og det smakte fortreffelig.
Pølser og grill hører også med på tur
Pølser og grill hører også med på tur

Opp til koia hadde også grunneier og eier av koia, Vigdis Vigeland, humpet seg opp den bratte heia for å slå av en prat, og koias historie ble fortalt.

Valpen Doffen falt godt i smak hos turens yngste, Thea Thomine snart 5 år
Valpen Doffen falt godt i smak hos turens yngste, Thea Thomine snart 5 år.

Etter rasten gikk vi ned heia til veien og spaserte ned til gården og bilene. Noen fugl ble det sett og hørt, men det er ikke lett å få det med seg, med så mange folk samlet på tur.

Koia ble bygd i 1997 av tømmer fra ett brannfelt ca 250 m unna. Det gikk med alle helgene fra påska til oktober og litt av ferien også, men med det resultatet er det vel verdt slitet.

Koia står åpen så alle på tur kan komme inn å varme seg eller overnatte og oppleve den fine naturen og utsikten fra området rundt koia. Det er en kort og en lang (ca. 2,5km) vei opp til koia. Den korte turen går fra grusveien på nedsia koia og den andre går fra Vigeland gård.