Helgetur til Jomfruland

Av Inger Berggren

Langhelgen 1. mai 2008 var viet Jomfruland. NOF Telemark inviterte for et år siden til samarbeid med austegdene, og tur til Jomfruland sto øverst på listen. Innkvarteringen skjedde for telemarkingene delvis i Kystlagets hytte og delvis på fuglestasjonen. Vi austegder hadde leid to av leilighetene på Hasselgården. Fra gården hadde vi fin utsikt mot Jomfrulandsrenna (sjøområdet mellom øya og inn mot land) og over jordene nedenfor gården hvor der bl.a. rastet 30-40 heiloer mens vi var der. Rødstjert og en mengde andre fugler holdt til rundt gården. (Vi som var der også helgen før fikk oppleve ringtrosten inne på tunet.)

Hver morgen startet vi kl 05.00 eller tidligere, og første post på programmet var en tur til fugletårnet ved "Kråka", helt nord på øya. Et par kilometers spasertur ristet nattesøvnen ut av oss, og på denne vandringen fikk vi skikkelig trening i å bestemme fuglene ved hjelp av lyd.

Foto: Inger Berggren
Foto: Inger Berggren
Gunnar Dag Tørå og Barbro Wilson Hagen i tårnet hos ringmerker-Anders Mæland (i midten)

NOF Telemark har ansatt Anders Mæland til å ta seg av daglig ringmerking. I helgene kommer også andre ringmerkere ut på dugnad og avlaster ham. De har 10 nett som slippes ned kl 05.00 hver dag. Ringmerkingen pågår i 6 - 7 timer, og spesielt nå i trekktiden går det i ett.

Også på Jomfruland regnet det torsdag 1. mai, og fuglene holdt seg i ro. Dette førte til en fantastisk trekkdag fredag 2. mai. Totalt denne dagen hadde Telemarkingene notert 105 forskjellige arter, nesten tangering av gammel rekord som var 107. Vi austegder fikk ikke med oss alle artene, men vi fikk med både sivhauk og myrhauk, lerkefalk og "børringevåk". Også lappspurven som rastet i tangen på spissen av "Kråka" kunne vi oppleve på nært hold. Til og med svartrødstjert poserte lenge på utsiden av tårnet.

Denne dagen ble det ringmerket ikke mindre enn 157 løvsangere (som var den største gruppen). Det var stor forskjell på vingelengden på disse sangerne, og vi ble forklart at sangerne med de lengste vingene også skulle fly lengst (til Trøndelag/Nord-Norge). Mange av fuglene er angrepet av flått som pirkes ut med pinsett av ringmerkeren før fuglene slippes av gårde igjen. Spesielt svartrostene var hjemsøkt.

Foto: Inger Berggren
Foto: Inger Berggren
Det bugnet av løvsangere i nettene alle dagene, spesielt fredagen

Det ble også ringmerket flere rødstjerter, og flere av austegdene har foreviget denne fargerike fuglen på kloss hold.

Foto: Rolf Jørn Fjærbu
Foto: Rolf Jørn Fjærbu
Nymerket rødstjert

Turens høydepunkt kom imidlertid lørdag morgen: Hortulan. Denne rastet lenge i tangen på "Kråka", ventet til og med på dagsturistene fra Arendal som kom kl 09 med taxibåten. Fotografene våre med bedre utstyr fikk flotte bilder av denne flotte hannen (2K) før den fløy inn i småskogen på området. Senere på dagen viste den seg igjen en kort stund, men siden har ingen sett hortulanen på Jomfruland.

Foto: Rolf Jørn Fjærbu
Foto: Rolf Jørn Fjærbu
Hortulan


Foto: Ukjent
Det ble kø ved teleskopet til Øivind da hortulanen poserte!
Fra venstre: Inge Selås, Inger Berggren, Barbro Wilson Hagen, Frøydis Haga, Rune Solvang, Joachim Dalen og Jan Helge Kjøstvedt

Telemarkingene delte sin viden og var en blid og kunnskapsrik gjeng. I tillegg til ringmerker-Anders tok Roger Ehnebom seg spesielt av oss vestfra. Roger har ringmerket fugl på Jomfruland i noen tiår nå, og 2. mai hadde han feltdag nr. 1.000 på stasjonen. Det var jo litt å feire! Også Rune Solvang har lang fartstid på øya, til tross for at han bor i Bærum (gammel Telemarksgutt). Øivind Wathne Johannessen med bare 5 års fartstid viste at det er mulig å komme langt på kort tid. Han var blitt suveren på både fuglelyder samt rask gjenkjennelse av fugl i flukt. Tidligere kontaktperson på fuglestasjonen, Erik Edvardsen, hadde med samboer og barn. Samboeren, Frøydis Haga som er hortulanspesialist, er den eneste kvinnen som har mer enn 300 kryss på "Feltornitologene"s Norgeskryssliste. Både hun og ornitolog Christine Sundin viste at jentene kan like godt som gutta.

Fra Aust-Agder var vi 12 deltagere med stort og smått, inkludert dagsturgjengen. Totalt observerte vi 103 arter. Samtlige deltagere ble Jomfrulandfrelste, og vi ser frem til neste gang vi kan besøke denne fantastiske øya som er 7km lang og 1km bred på det bredeste. Flere av oss benyttet Hasselgårdens tilbud om å låne sykler slik at vi fikk se også sydsiden av øya. Denne delen er riktignok mer bebygd, men også her var det et rikt fugleliv.

Foto: Inger Berggren
Foto: Inger Berggren
Fra området ved "Kråka"
Fra venstre: Jan Helge Kjøstvedt, Rolf Jørn Fjærbu, Joachim Dalen, Kurt Dalen, Amund Ottersland, Tor Harald Ottersland og Inge Selås.

Anders Mæland opplyste for øvrig et par dager etter Agderhelgen at han hadde hatt både vendehals og blåstrupe i nettet, ikke rart det er stor tilstrømning til fugletårnet på Jomfruland mens ringmerkingen pågår.

Foto: Rolf Jørn Fjærbu
Foto: Rolf Jørn Fjærbu
Fra kujordet ved "Kråka"
Her lå det nesten 100 sjøorrer og over 50 gravender på vannet


Foto: Inger Berggren
Foto: Inger Berggren
Jomfruland byr på mer enn fugl og skilter med "Nordens største ask"


Rolf Jørn Fjærbu
Foto: Rolf Jørn Fjærbu
Denne fantastiske eikeskogen passerte vi daglig på vei til/fra fugletårnet