Hoveodden og Tromlingene årsmøtehelgen 20. - 21. mars 2004

INGE SELÅS

Årets deltagere var (både formell og uformell del er regnet med): Tore Gryting Andersen, Kurt Johan Dalen, Karl Gjerrestad, Leif Gunleifsen, Arne Heggland, Håvard Heggland, Tore Helgesen, Tollef Helleren, Erik Hult, Salve Håkedal, Jan Helge Kjøstvedt, Torunn Langfeldt, Tom L. Larsen, Espen Sundet Nilsen, Inge Selås, Rune Skåland og Kjell Woxmyhr.

Årsmøtehelgen startet denne gangen med en lørdagstur ved Hoveodden, langs idylliske stier. Været var bra, men såpass friskt at Jan Helge valgte å utstyre seg med vinddress. Noen undret seg derfor over om han skulle samme sted som dem. Ved de ytterste punktene vi oppsøkte var det imidlertid flere som hutret litt, og bølgene var så flotte at de inspirerte til fotografering. Ellers fikk vi henvendelser om hva vi kikket etter fra tilfeldig forbipasserende, så kanskje skulle vi satset på vafler og vervebrosjyrer denne fine vårdagen?

Det var elleve deltagere på vandringen, og den innbragte 24 arter, blant andre krykkje, havelle, svartand, havsule og siland. En stærflokk hadde slått seg ned på en liten holme og tjelden lagde stemning med sine umiskjennelige lyder. Turen gikk utenom "Såta", bygningen som kan bli samlingssted og registreringspunkt for lokalforeningen i Arendal. Den ligger på en høyde med suverent utsyn mot sjøen og de nærmeste strendene. Huset var radarstasjon under krigen, men har forfalt mye, så der trenges det mange dugnadstimer hvis vi får til en avtale med Arendal kommune. Det ble bemerket at jobben med å skrape maling ville gå greit...

Den formelle delen av årsmøtet ble gjennomført på "Kattevask" i løpet av kvelden. Matserveringen etterpå samlet ti personer, og de slo seg ned ved hver sin ende av bordet, i en rekeklubb og en pizzaklubb. Bare fire personer overnattet, i nyoppussede rom på "Smørbukk".

Dagen derpå startet med en lystig bokfinks sangstrofer utenfor lokalene på Hove, og været var kanskje hakket bedre enn lørdag, siden vinden var spakere. Turen gikk til Tromlingene, hvor vi ble satt over av en vennlig fisker. I utgangspunktet var vi åtte personer, men Erik Hult kom padlende i kajakk fra Holmesund rett etter at vi hadde gjort strandhogg.

Fra en av de beste utkikksplassene oppdaget vi en tårnfalk som satt i en topp et stykke unna. Denne fuglen tok siden noen patruljeringsrunder over oss. Større interesse påkalte dvergdykkeren som Espen fant i teleskopet sitt. Den lå godt synlig i mudderet, og alle fikk se den tilfredsstillende. Arne skaffet dokumentasjon ved å avbilde den gjennom teleskopet. Ellers sanket vi arter som sandlo, lomvi, laksand og toppskarv. En linerle fløy forbi, gravendene var på plass og lerkene flakset rundt. I alt fikk vi 27 arter på Tromlingene. Tollef mottok beskjed på bombevarsleren om at en svartstrupe var sett på Jomfruland. Umiddelbart begynte håpefulle turdeltagere å speide mot mulige sitteplasser i busktoppene, men hellet uteble.

Av episoder utenom det ornitologiske må nevnes det frekke tyveriet av Arnes redningsvest (lagt inn i noen busker ved ilandstigningsstedet sammen med sønnen Håvards vest). Vi kunne trygt skrive under på Håvards erklæring om at tyvene var dumme.

Med musvåken vi så tilbake på fastlandsbrygga kom vi opp i 43 observerte arter for hele helgen.